Telefoonboek

Doordat het telefoonboek, oftewel de Telefoongids, de laatste jaren zo weinig wordt gebruikt, wordt deze niet meer gemaakt. De laatste edities van de Telefoongids en de Gouden Gids zijn na 137 jaar trouwe dienst uitgebracht in 2018. Toen is er een eind gekomen aan deze manier van informatievoorziening van telefoon- en adresgegevens in Nederland. Sinds 1996 is het telefoonboek er ook in een online versie, maar ondanks dat gebruiken sommige oudere mensen nog altijd de papieren versie. Om ervoor te zorgen dat ook zij de overstap naar online maken, krijgen zij hulp door middel van een speciale cursus.

Weggegooid na bezorging

In 1881 werd het eerste telefoonboek in Nederland uitgegeven. Er stonden toen 49 namen in op alfabetische volgorde met daarbij een adres en het telefoonnummer. Later kwamen pas de Telefoongids en de Gouden Gids die uit werden gegeven voor verschillende regio’s in 45 edities. De gemeente zorgde er toen voor dat de telefoongids gratis bij iedereen werd thuisbezorgd via de post. Na een verhuizing kon je ook nog altijd een gratis exemplaar aanvragen. Dit is tegenwoordig nog steeds mogelijk, maar de telefoongids wordt al lang niet meer automatisch bezorgd. Dit kost namelijk teveel papier, tijd en moeite doordat het grootste deel van de Nederlanders de online versie gebruikt. De telefoonboeken werden de laatste jaren meteen weer weggegooid en dat is zonde van het papier.

Online telefoonboek

Het bedrijf DTG heeft het online telefoonboek opgezet. Het bedrijf levert online informatie over telefoon- en adresgegevens en helpt ondernemingen om gemakkelijker gevonden te worden op het internet. Tegenwoordig mag je zelf kiezen of je in het online telefoonboek komt te staan of net. Dit kun je aangeven bij de Kamer van Koophandel wanneer je een onderneming start. DTG werkt de gegevens van de Kamer van Koophandel in het officiële online telefoonboek regelmatig bij zodat het overzicht zo compleet mogelijk is.

Het is erg gemakkelijk om een telefoonnummer te zoeken in het online telefoonboek. Je gaat namelijk naar de website www.detelefoongids.nl en dan zie je op de startpagina al twee blokken staan die je in moet vullen. Je vult dan een naam en plaatsnaam in. Ook kun je nog aangeven of je naar een bedrijf of een persoon zoekt. Je krijgt dan een overzicht van overeenkomsten te zien.

Staat het nummer er niet tussen?

Als er geen telefoonnummer achterhaald kan worden met de gegevens die je in hebt gevuld, staat het nummer ook niet in het online telefoonboek. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien zijn de gegevens erg recent en om die reden nog niet opgenomen in het online telefoonboek. Dit kan voorkomen wanneer je bijvoorbeeld net verhuisd bent of een nieuwe onderneming bent gestart. Let er ook op dat je de naam en de plaatsnaam wel correct hebt gespeld. Mochten de gegevens simpelweg niet in het online telefoonboek staan, kun je ook nog bellen naar het nummer 1850 en proberen om op deze manier het telefoonnummer te achterhalen.

Mobiele telefoonnummers

Je kunt tegenwoordig er ook voor kiezen om je mobiele telefoonnummer op te laten nemen in het online telefoonboek. In het begin was dit nog niet het geval, wat ook de reden is dat mobiele nummers minder vaak terug te vinden zijn in het telefoonboek. Voornamelijk vind je hier vaste telefoonnummers. Maar omdat tegenwoordig steeds minder vaak mensen een vast telefoonnummer hebben, kun je nu ook je mobiel nummer toe laten voegen. Wanneer je een nieuw telefoonabonnement afsluit kun je meteen aangeven of je vermeld wilt worden in het online telefoonboek.